Κικίλιας : Κατά προτεραιότητα τα τακτικά χειρουργεία από Δευτέρα

Κικίλιας : Κατά προτεραιότητα τα τακτικά χειρουργεία από Δευτέρα

Τον τρόπο λειτουργίας των τακτικών χειρουργείων από την ερχόμενη Δευτέρα περιέγραψε ο Υπουργός Υγείας, Β. Κικίλιας.
Όπως ανακοινώθηκε χθες τα νοσοκομεία επανέρχονται σταδιακά, από την ερχόμενη Δευτέρα, στην κανονική λειτουργία τους, με την επανέναρξη των τακτικών χειρουργείων και των απογευματινών ιατρείων (διαβάστε εδώ).

Μιλώντας σήμερα στο ΣΚΑΙ, ο Υπουργός Υγείας περιέγραψε τον τρόπο λειτουργίας των τακτικών χειρουργείων από τις 4 Μαΐου. Η διεξαγωγή των τακτικών χειρουργείων έχει ανασταλεί από τις 11 Μαρτίου, μαζί με τα απογευματινά ιατρεία.
«Πετύχαμε μέχρι σήμερα, όχι επειδή νικήσαμε την αρρώστια, αλλά επειδή νικήσαμε τις αδυναμίες και τη νοοτροπία του χθες», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Κικίλας.
Επανέλαβε ότι τα νοσοκομεία αναφοράς για τον κορονοϊό θα διατηρήσουν αυτή τους την ιδιότητα, ενώ νοσοκομεία, όπως η «Παμμακάριστος», η «Αγία Βαρβάρα» και το ΝΙΜΤΣ θα παραμείνουν αποκλειστικά για κρούσματα του κορονοϊού.
Τόνισε, όμως, ότι τα νοσοκομεία όλης της χώρας πρέπει να επιστρέψουν σε μία μερική κανονικότητα.
«Για αυτό και από τη Δευτέρα και για τον ιδιωτικό τομέα και για τα νοσοκομεία του ΕΣΥ, θα επανέλθουμε στο 50% των χειρουργείων του μέσου όρου του 2019», σημείωσε.
Ειδικότερα, τα χειρουργεία θα κατηγοριοποιηθούν και θα μπει προτεραιότητα σε αυτά τα οποία αφορούν σε χρόνια περιστατικά, που περίμεναν να χειρουργηθούν και πρέπει να προηγηθούν με βάση τα ιατρικά δεδομένα, όπως εξήγησε. «Υπάρχουν κάποια χειρουργεία τα οποία έχουν σωρευθεί, υπάρχουν κάποια άλλα τα οποία πρόκειται να επακολουθήσουν», πρόσθεσε. 
Επανέλαβε πως, όλα τα μέτρα λαμβάνονται ή αίρονται σταδιακά, «συνοδεύονται με αποστάσεις ασφαλείας και με τη δυνατότητα να μπορέσουμε να μετρήσουμε και το σύστημα πώς αντιδρά, αλλά και ποιες είναι οι επιδημιολογικές μελέτες εξ’ αυτού». Σε αυτή την κατεύθυνση ο κ. Κικίλιας έδωσε εντολή στους Διοικητές στις Υγειονομικές Περιφέρειες και στα Νοσοκομεία, μαζί με τις Επιτροπές Λοιμώξεων εντός του νοσοκομείου και τους υπεύθυνους των χειρουργείων.
«Το σύστημα υγείας οργανωμένο, δομημένο, θέλω να πιστεύω με μία άλλη νοοτροπία και μία άλλη λογική», κατέληξε.
Πηγή: news4health.gr

Σχόλια