Θεόδωρος Κιούκης: Η περιοδοντίτιδα συνδέεται με τα καρδιαγγειακά νοσήματα

Η εικόνα ίσως περιέχει: τον Theodoros Kioukis, χαμογελάει

Ο Θεόδωρος Κιούκης είναι χειρουργός οδοντίατρος-ειδικευθείς στην περιοδοντολογία και τον τελευταίο χρόνο έχει οδοντιατρείο στο Αλιβέρι. 

Μετά από επικοινωνίας του AliveriPress μαζί του μας εξηγεί παρακάτω τι είναι η περιοδοντίτιδα αλλά και πως συνδέεται με την εμφάνιση καρδιαγγειακών νοσημάτων.

Η περιοδοντική νόσος είναι μια χρόνια φλεγμονώδης ασθένεια μικροβιακής αιτιολογίας η οποία καταστρέφει τους στηρικτικούς ιστούς του δοντιού δηλαδή το οστούν και τα ούλα με τελικό  αποτέλεσμα  την απώλεια της οδοντοφυΐας .Η αμερικανική ακαδημία περιοδοντολογίας εκτιμά ότι 4 στους 5 Αμερικανούς νοσούν από κάποιο τύπο περιοδοντικής νόσου όπως μια απλή ουλίτιδα έως μια προχωρημένη μορφή περιοδοντιτίδας. Παράγοντες που συμβάλουν στην εκδήλωση της περιοδοντίτιδας είναι η κακή διατροφή, το στρες, ο βρουξυσμός (τρίξιμο δοντιών), η κληρονομικότητα και οι ορμονικές διαταραχές.

Έρευνες δείχνουν ότι η περιδοντίτιδα ευθύνεται για ορισμένες από τις σημαντικότερες παθήσεις της εποχής μας, όπως είναι και τα καρδιαγγειακά νοσήματα.

Μια βακτηριακή λοίμωξη που εξαπλώνεται από τη στοματική κοιλότητα στις βαλβίδες της καρδιάς και τις καταστρέφει σταδιακά οδηγεί στην εκδήλωση της ενδοκαρδίτιδας.Θα πρέπει να σημειωθεί ότι αν και η περιοδοντίτιδα είναι μια συχνή πάθηση της στοματικής κοιλότητας, η ενδοκαρδίτιδα είναι μια εξαιρετικά σπάνια. Άλλες μορφές καρδιοπάθειας είναι πολύ πιο πιθανές, όπως το έμφραγμα, η στεφανιαία αρτηριοπάθεια και η καρδιακή ανεπάρκεια. Η περιοδοντίτιδα αυξάνει τον κίνδυνο στεφανιαίας αρτηριοπάθειας και εμφράγματος. Επίσης η καρδιά διοχετεύει αίμα σε ολόκληρο το σώμα οπότε μια λοίμωξη στη βαλβίδα μπορεί να εξαπλωθεί σε άλλα όργανα και να προκαλέσει επιπλοκές όπως ένα εγκεφαλικό επεισόδιο, ένα έμφραγμα ή βλάβες στους νεφρούς και το έντερο.

Υπολογίζεται πως το 10% του γενικού πληθυσμού έχει σοβαρή περιοδοντική νόσο, για την πρόληψη της οποίας είναι απαραίτητη η σωστή στοματική υγιεινή καθημερινά.
Σχόλια